Hoe maak je zelf kefir? Dit is de uitleg!

Stap voor stap nemen we u mee bij het thuis maken van kefir

Het zelf maken van kefir is op zich niet heel moeilijk, maar het moet wel goed gemaakt worden. Het is zonde als u het weg moet gooien. Daarom leggen we in dit artikel stap voor stap uit hoe u zelf kefir kunt maken.

In onze webshop kunt u kefirkorrels kopen. Deze korrels zijn ook bekend als het yoghurtplantje. De smaak van het eindproduct is wat zurig en soms koolzuurhoudend, dat komt door het fermentatieproces. De smaak van kefir wordt vaak vergeleken met de smaak van karnemelk.

Allereerst de benodigde keukengerei:Zelf kefir maken

  • Weckpot (te koop bij Ikea, action, blokker etc.)
  • Zeef (kunststof, geen metaal!)
  • Schenkkan
  • Lepel (kunststof)

Benodigdheden om zelf kefir te maken:

  • 20 gram kefirkorrels (hier te bestellen)
  • 200 milliliter koe of geitenmelk (of een ander zuivelalternatief als kokosmelk, havermelk, amandelmelk).

Heeft u alles in huis? Dan kunnen we gaan beginnen met het maken van de kefir. We nemen u stap voor stap mee in dit proces. Mocht het voor u toch nog een beetje onduidelijk zijn, schroom dan niet om contact op te nemen.

  1. Doe de 20 gram kefirkorrels in de weckpot en voeg vervolgens de 200 milliliter melk (of een zuivelalternatief) toe. De temperatuur van de melk is bij voorkeur rond de 20 graden.
  2. Het is belangrijk dat u een weckpot heeft van meer inhoud dan uw daadwerkelijke hoeveelheid melk die u gebruikt, dat komt omdat de weckpot niet tot de rand gevuld mag zijn. Een weckpot van 500 milliliter is voldoende.
  3. Sluit de weckpot goed af en zet deze vervolgens op een donkere plek, op kamertemperatuur. Laat de weckpot minimaal 24 tot 48 uur staan.
  4. Na 24 tot 48 uur kunt u de kefir afgieten in de schenkkan. Doe dit met een kunststof zeef! De kefirkorrels worden opgevangen in de zeef. Schut de zeef goed uit boven de schenkkan.
  5. De kefir die nu in de schenkkan zit kunt u opdrinken of er een smoothie mee maken.
  6. De kefirkorrels die u heeft opgevangen in de zeef kunt u hergebruiken. Spoel de korrels na 2 tot 3 keer gebruiken af met koud water tot deze helemaal schoon zijn. U kunt deze korrels direct weer gebruiken vanaf stap 1 om een nieuwe fles kefir te bereiden.
  7. De kefir in de kom kunt u met behulp van een trechter in een (glazen) fles gieten. U kunt de kefir tot wel 7 dagen bewaren in de koelkast.
  8. Geniet van uw zelfgemaakte kefir!

Om lang van u kefirkorrels te kunnen genieten is het van belang dat u schoon en hygiënisch werkt. Gebruik geen metalen voorwerpen. Daar kunnen de kefirkorrels niet tegen.

U zult merken dat u steeds meer kefirkorrel overhoudt na het afgieten. Vul daarom steeds meer melk toe. Wanneer u teveel korrels heeft maak dan iemand in uw omgeving blij mee met uw zelfgemaakte kefirkorrels.